Categorie archief: Geen categorie

Invest in people

Investeer vooral niet in ‘marketing’…-maar wel in je klanten-!

Hoe vaak horen we het niet bij middelgrote maar ook grotere organisaties: ‘sorry, maar alle marketing en communicatiebudgetten zijn bevroren’ of ‘we doen niet aan marketing’. Zelf heb ik ook bij een organisatie gewerkt die vooral niet meer in marketing en communicatie investeerde maar zich volledig richtte op het drukken van kosten en behalen van zoveel mogelijk marge. Logisch…of niet?

Marketing is geen doel op zich maar wordt ingezet om je organisatiedoelstellingen helpen te behalen. Volgens mij is de belangrijkste organisatiedoelstelling nog altijd: winst maken. En daar heb je keihard je klanten bij nodig want alleen met kosten drukken is er niemand die uiteindelijk je boterhammen betaalt.

Dus je kunt wel zeggen niet aan marketing te doen of geen budget te hebben maar wat doe je dan als organisatie voor je klanten? Hoe hou jij je klanten binnen, wat organiseer je voor hem of haar en waarom zou je klant bij je blijven indien hij of zij nooit aandacht krijgt?

En dat is waar wij met EYEDO sterk in zijn: klantgericht organiseren. Organiseer de zaken om je klant zoals deze dat wenst. Weet wat je klanten belangrijk vinden en acteer hier naar. Verras hem, overtref de verwachtingen, geef hem of haar aandacht en betrek hem bij je organisatie.

Ik durf het meestal niet te zeggen dus schrijf t maar op in mijn blog maar het is zo’n gemiste kans voor veel bedrijven (en haar klanten) indien er geen of veel te weinig externe focus is richting bestaande klanten.

En als je die bestaande klanten op een goede manier aan je organisatie weet te binden zullen je klanten jouw organisatie gaan aanbevelen…de meest goedkope en effectieve manier van reclame maken. En dan hoef je inderdaad niet in marketing te investeren…maar wel in je klanten!

love letters

Tip: Ben de Valentijn voor uw klanten!

Inmiddels twee weken geleden 14 februari ontving ik er eentje: een Valentijnskaart! En dit keer een échte, dat wil zeggen: zonder afzender en zeker niet van mijn mannetje want die lag met griep op bed en had wel wat anders aan zijn hoofd. Bovendien ‘doen’ we daar eigenlijk niet aan want ja, na 15 jaar huwelijk weet je toch wel dat je elkaar leuk vindt. Dus dan ‘doe’  ik daar natuurlijk wel aan en verzorg hem een ontbijtje op bed met champagne, vers fruit en een overdosis snoephartjes waar hij ze niet verwacht. Dit keer viel dat ook in het water want hij kwam zijn bed niet uit maar het blijft een sport om zijn auto, zijn laptoptas, zijn schoenen, zijn broekzakken etc vol te stoppen met hartjes en inmiddels helpen de kids daar enthousiast aan mee. En ik krijg dan meestal op het eind van de dag een hele mooie bos bloemen. Een beetje voorspelbaar maar wel leuk.

Dit jaar was het dus anders. Ik kreeg een kaart van iemand die mij speciaal vindt en mij aandacht geeft. En dat doet iets met me: ik werd blij, was vooral verrast en trots en ook nieuwsgierig naar (natuurlijk heb ik wel een vermoeden) van wie het kaartje is.

Vanochtend keek ik weer even naar mijn kaartje en bedacht me dat het gevoel wat dat kaartje brengt,  precies het gevoel is wat wij met EYEDO willen bereiken bij uw klanten. En natuurlijk hoeft het daarvoor helemaal geen Valentijnsdag te zijn. Sterker nog, het maakt het juist veel specialer om uw klant persoonlijke aandacht te geven op een moment dat hij of zij het helemaal niet verwacht, want anders kun je er beter ook niet aan meedoen. Dus stop met kerstkaarten en kies juist een moment of een aanhaker waaruit blijkt dat u uw klant écht kent en serieus neemt, een verjaardagskaart kan maar is ook niet echt origineel. Weet je bijvoorbeeld wanneer uw klant op vakantie gaat? Stuur hem een kaartje met een persoonlijke boodschap en wens hem een fijne vakantie. Op zich is dat al verrassend en leuk maar mocht u iets meer budget hebben en je weet waar de reis naartoe gaat, stuur een reisgids van het gebied mee! Zeker weten dat uw klant hier onder de indruk van is…

EYEDO barst van de leuke en originele ideeën om uw klanten te verrassen en verwachtingen te overtreffen. Het gaat er om dat u uw klanten echt kent en ze persoonlijk benadert en aandacht geeft. Wilt u ook een Valentijn zijn voor uw klanten maar weet u niet waar u moet beginnen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

cut-the-crap

“CUT THE CRAP” ! Waarom je helemaal klaar moet zijn met marketinghypes!

Vorige week kwam ik een artikeltje met deze aansprekende titel tegen. Natuurlijk zijn marketinghypes er niet voor niets. Bedrijven zijn continu op zoek naar het ei van Columbus om hun commerciële resultaat te optimaliseren. En marketeers zouden geen goede marketeers zijn als vast blijven houden aan de 4-p’s en stil op hun stoel blijven zitten.  Met de komst van nieuwe media lijken mogelijkheden oneindig en is er zoveel kennis en data beschikbaar dat marketingstrategieën alsmaar kunnen vernieuwen en verbeteren. Maar toch…

We komen bij veel b2b-bedrijven die door de bomen het bos niet meer zien. Wat moet je als bedrijf nu wel of niet doen? Grote organisaties met data-analisten, customer experience managers, brandmanagers, loyalty programs, content-managers, community managers en een bus aan andere specialisten en know how weten precies hoe het moet. Tenminste zo lijkt het. Toch horen we ook daar dat het ze maar niet (genoeg) lukt om klanten aan zich te binden.

Volgens onze ervaring is het allemaal niet zo moeilijk. Klanten willen eigenlijk maar één ding: PERSOONLIJKE AANDACHT!  Vanzelfsprekend moet de basisdienstverlening en de interne organisatie wel op orde zijn. Maar als dat voor elkaar is wil je als klant eigenlijk alleen maar serieus genomen worden, je belangrijk of speciaal voelen en als mens behandeld worden. En daar heb je helemaal geen ingewikkelde marketinghypes en specialisten voor nodig maar gezond verstand.

Een ultieme kans voor middelgrote b2b-bedrijven met een overzichtelijk klantenpakket die geen tijd, geld, energie of kennis hebben om mee te gaan met alle marketinghypes! Ga je klant gewoon aandacht geven, ga hem centraal stellen, vraag waar hij/of zij op zit te wachten, overtref de verwachtingen, ben open en eerlijk en geef hem of haar de aandacht die ze verdient. Klanten vormen immers het bestaansrecht van uw organisatie dus investeer in de klant en niet in dure hypes.

Wat ook leuk is, hier heb je eigenlijk niet veel specialisten voor nodig, tenminste niet een hele bus. Natuurlijk wel wat extra ondersteuning voor de organisatie om de klant daadwerkelijk centraal te stellen. Hulp van specialisten die u en uw klanten snappen en die wederzijds wensen in kaart brengen en die het vervolgens gewoon doen: klantgericht organiseren. Zo doen we dat bij EYEDO!

Bron: het oorspronkelijke artikel dat als inspiratie is gebruikt kun je hier lezen.

 

Gewoon doen…

foto nuances
Kadootje van Nuances!

Wish it, dream it, do it…staat op een kadootje dat ik in het voorjaar kreeg van een erg leuke kennis. Het staat sindsdien gezellig op de vensterbank en elke keer weer zet het me aan het denken.

Wat wens ik? Klinkt heel simpel: bedrijven helpen de klant centraal te stellen. Een helder en op zich een duidelijk doel. Maar hoe?

Dromen en slapeloze nachten zijn hieraan voorafgegaan en bleek een leerzaam proces. In eerste instantie ben ik in mijn eentje begonnen als klantwaardespecialist. Kwalitatieve klantfeedback verzamelen vanuit een onafhankelijke rol voor b2b-bedrijven. Superleuk en levert een schat aan informatie op om op zowel korte als lange termijn marketingcommunicatieactiviteiten vanuit de input van jouw klant verder vorm te geven.

Toch was het dit niet. Persoonlijk was het ‘te dun’. In mijn eentje werken vind ik niet leuk. En met alleen aan de klanten vragen wat ze denken en willen ben je er niet. Nee dan begint het pas! Want wanneer je de klant eenmaal actief gaat betrekken bij je organisatie en input gaat vragen dan moet je ook je organisatie daarop in gaan richten. Kortom; je moet klantgericht gaan organiseren!

Joehoe, dat is het!! En alsof de duvel ermee speelde kom ik in mijn droom (of slapeloze nacht?) EYEDO tegen. En nu doen we het samen. Niet alleen gezellig maar ook goed. Wij regelen alles wat je om je klant heen wilt organiseren, behalve het commerciële stukje. Verkopen dat moet je zelf doen. En nu zijn we het dus gewoon aan het doen. YES WE DO!